We zitten nu op sommige onderdelen op een pad, wat op de duur niet is vol te houden:
- De betaalbaarheid van de zorg in combinatie met grote bezuinigingen die nog moeten worden ingevuld. We moeten elk jaar weer onze reserves gebruiken om de zorg te betalen. Veel gemeenten lossen dit op deze manier op. Uit onderzoek in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken blijkt dat dit niet de schuld is van gemeenten. Toch heeft het Rijk nog geen oplossing aangereikt. Er loopt momenteel een arbitragezaak tussen de VNG en het Kabinet.
- De betaalbaarheid van de steeds ouder wordende stad. Hiermee bedoelen we bijvoorbeeld dat we het vervangen van onze openbare ruimte of van scholen niet voor ons uit kunnen blijven schuiven. Met het project 'inzicht in de begroting' brengen we momenteel in beeld hoe groot dit vraagstuk is.
- Een toekomstbestendige organisatie. Almere blijft groeien. Om dit allemaal in goede banen te leiden, moet ook de organisatie meegroeien. Zowel in kwaliteit als in omvang. Ook voor dit onderdeel doen we met het project 'inzicht in de begroting' in elk geval kwantitatief een inschatting.
- We willen de schadelijke lange termijn effecten van de coronacrisis maar ook van de klimaatcrisis zo veel mogelijk beperken. Verderop in deze inleiding gaan wij in op onze aanpak van de coronacrisis.
Bij dit alles speelt mee dat wij op dit moment erg afhankelijk zijn van de winst uit het grondbedrijf. We gebruiken dit jaar bijna € 30 miljoen vanuit het grondbedrijf om de tekorten in onze begroting op te lossen. Deze tekorten worden vooral veroorzaakt door extra uitgaven voor de Floriade en het sociaal domein.
Over 8 jaar is alle grond uit de lopende grondexploitaties verkocht. Er is dan geen winstafdracht meer. Natuurlijk verwachten we dat er ook weer nieuwe gebieden worden ontwikkeld, bijvoorbeeld in Oosterwold en Pampus. Maar de opbrengsten hiervan worden gestort in het Fonds Verstedelijking Almere en/of worden gebruikt voor bijvoorbeeld de IJmeerverbinding. Het is maar zeer de vraag of er dan nog geld overblijft voor de algemene middelen.